جرایم رایانه ایکیفریمقالات

جرایم رایانه ای| مجازات و انواع آن

جرایم رایانه ای و انواع آن

 

جرایم کامپیوتری را می توان به سه دسته تقسیم نمود

الف) جرایمی  که در آنها رایانه و تجهیزات جانبی آن موضوع جرم واقع می شوند مانند سرقت، تخریب و غیره. این جرایم، جرایم رایانه ای سنتی نام دارند.

ب) جرایمی که در آنها کامپیوتر به عنوان ابزار وسیله توسط مجرم برای ارتکاب جرم به کار گرفته می شود.

ج) جرایمی هستند که می توان آنها را جرائم کامپیوتری محض نامید.این نوع جرائم فقط در دنیای مجازی به وقوع می پیوندند. اما آثار آنها در دنیای واقعی ظاهر می شود، مانند دسترسی غیر مجاز به سیستم های کامپیوتری.

تعریف:

سوء استفاده از کامپیوتر شامل هر رفتار غیر قانونی غیر اخلاقی یا غیر مجاز مربوط به پردازش اتوماتیک و انتقال داده هاست یعنی هر فعل و یا ترک فعل غیر قانونی که یا به وسیله رایانه و یا با اخلال در سیستم های رایانه ای و یا نفوذ در سیستم های رایانه ای ایجاد شده، را گویند که به موجب قانون برای آن مجازات تعیین شده را جرم رایانه ای گویند.

هر جرمی که قانونگذار به صراحت رایانه را به منزله موضوع یا وسیله جرم جزء رکن مادی آن اعلام کرده باشد یا عملاً رایانه به منزله موضوع یا وسیله ارتکاب جرم در آن نقش داشته باشد.

مجازات جرایم رایانه ای و انواع آن

در زمان حاضرفناورى اطلاعات و ارتباطات نوین ، مسئله جدیدى ایجاد کرده که آن پاسخگویى‏ به سوء استفاده‏هایى است که ممکن است از فضاى مرتبط با رایانه و فضای مجازی به عمل مى‏ آید.

جرایم رایانه ای جرایمی سازمان یافته می باشند که از طریق اشخاص حرفه ای و با سواد انجام می شوند ولی مجازات جرائم رایانه ای امروزه برای مجازات مجرمین کافی نمی باشد.چون هر روز جرم جدیدی به وجود می آید که برای مجازات آنها نیاز به قوانین جدید داریم همانگونه که جرایم اینترنتی همیشه درحال روز شدن هستند.

بایستی تلاش کرد تا بتوان با به روز شدن جرایم هرساله قوانینی را که در زمینه جرایم جدید قابل اعمال باشد ارائه کرد چون رایانه و اینترنت همیشه شکل ها ی مختلفی به خود می گیرند. برای پیشگیری از این جرایم می بایست همه دستگاه ها تلاش کنند و مردم نیز توصیه های مسئولین را در این مورد  جدی بگیرند و در هنگام استفاده از اینترنت و رایانه مورد توجه قرار دهند تا مورد سوء استفاده دیگران قرار نگیرند.

وکیل کلاهبرداری رایانه ای در مشهد
وکیل کلاهبرداری رایانه ای در مشهد

انواع جرم های رایانه ای

۱- هک کردن

عبارتست از نفوذ به یک سیستم کامپیوتری بدون داشتن مجوز، مالکیت یا صلاحیت لازم. هک کردن یعنی غلبه کردن بر سیستم های امنیتی یک سیستم کامپیوتری برای دسترسی غیر قانونی به اطلاعات ذخیره شده در این سیستم کامپیوتری. لو رفتن رمز عبور به قصد دسترسی به اطلاعات خصوصی افراد یک سازمان یکی از رایج ترین تخلفات رایانه ای است.

۲- فیشینگ

عبارتست از تلاش برای بدست آوردن اطلاعاتی مانند رمز عبور، شناسه عبور و جزئیات کارت اعتباری با جا زدن خود به عنوان یک منبع قابل اعتماد.

۳- ویروس های کامپیوتری

ویروس های کامپیوتری (شامل ویروس ها و نرم افزار های جاسوسی و…) در حقیقت نرم افزارهایی هستند که خود را تکثیر و منتشر می کنند و کامپیوترهای موجود در یک شبکه را بدون اطلاع کاربران آلوده کرده و به آنها صدمه می زند. ویروس ها از طریق فایل های سیستم یک شبکه کامپیوتری، اینترنت یا هر وسیله نقل انتقال اطلاعات وارد کامپیوترهای دیگر می شوند.

۴- هویت جعلی

هویت جعلی یا خود را به جای کس دیگر جا زدن یکی از جدیدترین کلاهبرداری هایی است که به کمک آن پول های زیادی ربوده شده و سودهای کلانی نصیب کلاهبرداران می شود. در این شیوه کلاهبردار خود را به جای مالک چیزی جا می زند یا از هویت شخص دیگری برای بدست آوردن کالا یا خدمات مورد نیاز خوداستفاده می کنند قانون انواع مختلف جرائم رایانه ای همه در یک چیز مشترکند و آن هم بهره برداری غیر قانونی از فناوری جدید رایانه ای و ارتباطات برای فعالیت های خلاف کارانه است.

وکیل جرم جعل رایانه ای در مشهد
وکیل جرم جعل رایانه ای در مشهد

محتوای جرایم رایانه ای

الف) محتوا علیه عفت واخلاق

مواردی چون اشاعه فحشاء و منکرات، تحریک، تشویق، ترغیب، تهدید یا دعوت به فساد و فحشاء و ارتکاب جرایم منافی عفت یا انحرافات جنسی، انتشار، توزیع و معامله محتوای خلاف عفت عمومی ( مبتذل و مستهجن )، تحریک ، تشویق، ترغیب، تهدید یا تطمیع افراد به دستیابی به محتویات مستهجن و مبتذل و استفاده ابزاری از افراد در تصاویر و محتوا و تحقیر و توهین به جنس زن، تبلیغ تشریفات و تجملات نامشروع و غیرقانونیب.

محتوا محتوا علیه امنیت وآسایش عمومی:مواردی چون تشکیل جمعیت، دسته، گروه در فضای مجازی ( سایبر) با هدف برهم زدن امنیت کشور و انتشار محتوایی که از سوی شورای عالی امنیت ملی منع شده باشد.

ج) علیه مقدسات اسلام

از قبیل ، ارائه محتوای الحادی و مخالف موازین اسلامی، اهانت به دین مبین اسلام و مقدسات آن، اهانت به هر یک از انبیاء عظام یا ائمه طاهرین (ع)، تبلیغ به نفع حزب گروه یا فرقه منحرف و مخالف اسلام، نقل مطالب از نشریات و رسانه‌ها و احزاب و گروه‌های داخلی و خارجی منحرف و مخالف اسلام به نحوی که تبلیغ از آن‌ها باشد.

د)محتوا علیه مقامات ونهادهای دولتی

اهانت و هجو نسبت به مقامات، نهادها و سازمانهای حکومتی و عمومی، افترا به مقامات، نهادها و سازمانهای حکومتی و عمومیه) .

محتوا برای ارتکاب جرایم رایانه‌ای :مواردی از قبیل انتشار یا توزیع و در دسترس قرار دادن یا معامله داده‌ها یا نرم افزارهایی که صرفاً برای ارتکاب جرایم رایانه‌ ای به کار می رود، فروش انتشار یا در دسترس قرار دادن غیرمجاز گذرواژه ها و داده هایی که امکان دسترسی غیرمجاز به داده‌ها یا سامانه‌های رایانه‌ ای یا مخابراتی دولتی یا عمومی را فراهم می کند.

انجام هرگونه فعالیت تجاری و اقتصادی رایانه‌ ای مجرمانه مانند شرکتهای هرمی، ایجاد مراکز قمار در فضای مجازی.

و) امور سمعی و بصری و مالکیت معنوی

مواردی از قبیل اساس انتشار و سرویس دهی بازیهای رایانه ا‌یی دارای محتوای مجرمانه، معرفی آثار سمعی و بصری غیرمجاز به جای آثار مجاز، عرضه تجاری آثار سمعی و بصری بدون مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تشویق و ترغیب به نقضحقوق مالکیت معنوی.

ز) محتوای دعوت کننده به جرم

از جمله انتشار محتوای حاوی تحریک ، ترغیب، یا دعوت به اعمال خشونت آمیز و خودکشی، تبلیغ و ترویج مصرف مواد مخدر،مواد روان گردان و سیگار، باز انتشار و ارتباط ( لینک ) به محتوای مجرمانه تارنماها و نشانی‌های اینترنتی مسدود شده ، نشریات توقیف شده و رسانه‌های وابسته به گروه‌ها و جریانات منحرف و غیر قانونی، تشویق تحریک و تسهیل ارتکاب جرائمی که دارای جنبه عمومی هستند هر گونه توزیع و آموزش استفاده از تجهیزات دریافت از ماهواره..

وکیل جرایم سایبری درمشهد
وکیل جرایم سایبری درمشهد

 آثار مخرب جرایم رایانه ای

اعتیاد مجازی

اعتیاد مجازی، استفاده بیش از حد از اینترنت است تا آنجا که بدون استفاده از آن فرد احساس کمبود می کند و روابط او با محیط متأثر از استفاده مکرر و دیوانه وار فرد شده از حالت عادی خارج می شود.

بحران هویتی

هویت، واجد سه عنصر است: شخصی، فرهنگی و اجتماعی، که هریک در تکوین شخصیت فرد نقش مهمی را ایفا می کنند. در مقایسه ها، هویت شخصی، ویژگی بی همتای فرد را تشکیل می دهد و هویت اجتماعی در پیوند با گروه ها و اجتماعات مختلف قرار می گیرد.

انحرافات جنسی

از جمله آثار مخرب جرائم رایانه ای به وجود آمدن انحرافات جنسی است . اینترنت بخاطر اینکه در روابط جنسی آزاد اندیش میباشد موجب بوجود آمدن هرزگی و شهوت پرستی و رواج آن گردیده است.

تعریف جرم دسترسی غیرمجاز

بر اساس قانون هرکس به طور غیرمجاز به داده‌ها یا سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی که به‌وسیله تدابیر امنیتیحفاظت‌ شده‌ است دسترسی یابد، مرتکب دسترسی غیر مجاز محسوب می شود.

در برخی جرایم مثل کلاهبرداری یا جعل مجازات ماموران دولتی تشدید می شود در جرایم رایانه ای نیز همینطور است و چنانچه مأموران دولتی که مسئول حفظ داده‌های سری مقرر در ماده (۳) قانون جرایم رایانه ای یا سامانه‌های مربوط هستند و به آنها آموزش لازم داده شده است یا داده‌ها یا سامانه‌های مذکور در اختیار آنها قرار گرفته است بر اثر بی‌احتیاطی، بی‌مبالاتی یا عدم رعایت تدابیر امنیتی موجب دسترسی اشخاص فاقد صلاحیت به داده‌ها، حاملهای داده یا سامانه‌های مذکور شوند مجازات شدیدتری خواهند داشت.

مجازات جرم دسترسی غیرمجاز

مطابق قانون مرتکب دسترسی غیر مجاز به حبس از نود و یک روز تا یک‌سال یا جزای نقدی از پنج میلیون  ریال تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهدشد.

تعریف شنود غیر مجاز

با توجه به نکات مندرج در قانون هر کس به طور غیرمجاز محتوای در حال انتقال ارتباطات غیرعمومی در سامانه‌‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا امواج الکترومغناطیسی یا نوری را شنود کند، مرتکب شنود غیرمجاز تلقی می شود. مجازات جرم شنود غیرمجاز: مرتکب جرم شنود غیرمجاز به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از ده میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهدشد.

معرفی جاسوس رایانه‌ای

هر کس به طور غیرمجاز نسبت به داده‌های سری درحال انتقال یا ذخیره‌ شده در سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا حاملهای داده مرتکب اعمال زیر شود جاسوس رایانه ای تلقی می‌گردد.

 مجازاتهای جاسوس رایانه ای

الف) مجازات مصداق اول جاسوس رایانه ای عبارت است از بیست میلیون ریال تا شصت میلیون ریال یا هر دو مجازات.ب) مجازات مصداق دوم جاسوس رایانه ای عبارت است از حبس از دو تا ده سالج)  مجازات مصداق سوم جاسوس رایانه ای عبارت است از حبس از پنج تا پانزده سال.

تشدید مجازات ماموران دولتی در جرائم رایانه ای

در برخی جرایم مثل کلاهبرداری یا جعل مجازات ماموران دولتی تشدید می شود در جرایم رایانه ای نیز همینطور است و چنانچه مأموران دولتی که مسئول حفظ داده‌های سری مقرر در ماده (۳) این قانون یا سامانه‌های مربوط هستند و به آنها آموزش لازم داده شده است یا داده‌ها یا سامانه‌های مذکور در اختیار آنها قرار گرفته است .

بر اثر بی‌احتیاطی، بی‌مبالاتی یا عدم رعایت تدابیر امنیتی موجب دسترسی اشخاص فاقد صلاحیت به داده‌ها، حاملهای داده یا سامانه‌های مذکور شوند مجازات شدیدتری خواهند داشت.

بر اساس ماده ۵ قانون جرایم رایانه ای این اشخاص به مجازات زیر محکوم می شوند:

حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات. بعلاوه این اشخاص به انفصال از خدمت از شش ماه تا دو سال نیز محکوم خواهندشد.

جرایم رایانه ای یکی از پدیده های نوظهوری است که گرچه برخی از جرایم آن شباهت هایی با جرایم سنتی دارد، اما تفاوت هایی در روش و ماهیت و نوع جرم دارد که از لحاظ جرم شناسی و کیفرشناسی و حقوق کیفری پژوهش های جدیدی را می طلبد.

پاسخ به سوالات متداول قانون جرایم رایانه ای که پرسیده می شوند.

 

با توجه به گستردگی شاخه های حقوق و از طرفی افزایش روز افزون مردم به اینترنت و فضای مجازی جرایم مربوط به سایبری نیز افزایش داشته است. غالبا در انواع بزه و جرم های واقع شدن دز این  فضای اینترنتی در مشهد، به دلیل ماهیت فنی بودن آن برای پیگیری نیاز به وکیل سایبری در مشهد  دارند به طوری که پیشبرد و اظهار درست و صحیح در به نتیجه رسیدن موفق پرونده در این حوزه اهمیت بسیار بالایی دارد.

همیشه بخاطر داشته باشید. مسائل مشابه حقوقی الزاماََ راه حل مشابهی ندارند بدون مشورت با وکیل یا مشاور حقوقی هیچ گونه اقدامی انجام ندهید.

عدالت گستر

برای مشاوره با شماره های زیر تماس بگیر :

۰۹۱۵۴۴۲۶۰۰۴
۰۹۱۵۴۲۲۹۷۱۴
۰۹۱۵۴۵۶۹۲۱۹

تـــــهــــران

۰۹۱۹۰۸۰۱۶۷۹

  ۰۹۱۹۶۱۲۸۷۲۵

  ۰۹۹۲۸۶۰۸۲۵۰

یک تیم حرفه ای شماست .

 

وکیل تخصصی جرایم رایانه ای

موکل های ما مهمترین سرمایه ما هستند میزان رضایتمندی آنها و معرفی ما به دیگران خود بهترین تبلیغ است.

 

 

بهترین وکیل مشهد

موسسه حقوقی داوری عدالت گستر با بهره گیری از وکلای پایه یک دادگستری آماده ارائه انواع خدمات حقوقی و وکالت در مراجع حقوقی کیفری دیوان عدالت خانواده و سایر مراجع حقوقی و اداری توسط وکیل و مشاوره حقوقی در مشهد می باشد.

نوشته های مشابه

‫12 دیدگاه ها

  1. سلام
    وقت بخير يك سوال داشتم ازخدمتتون
    من دوماه پيش ابلاغي برام اومدتوسامانه ثنا ك پرونده عليهم طرح شده و عنوانشم كلاهبرداري الكترونيك بود اومدم شعبه بازپرسي واونجافهميدم ك دونفراقا لبناني ازم شكايت كردن ك من پول ازحسابون برداشتم
    خلاصه شماره كارتي ك پول واريزشده بود بنام من بود وكلامدارك عليه منه
    ميخوام بدونم چطورحسابي بنام من ك متعلق ب رفاه هست يك حقوق شركت واريزش ميشه ديت دوتا بيگانه اومده
    و زمانيك پول بحسابم ريخته شده منك سركاربودم وحضورغياب شركت اينارو ثابت ميكنه
    واخرش ميخوام بدونم مجازاتم چيه وبخدا من تو اوندوز مشهدنبودم درحالي ك اين شاكيا ادعاكردن من كارت ازشون گرفتم وپولشون زدم ب كارتم
    ممنون ميشم راهنماييم كنيد ووكالتم قبول كنيد .

    1. سلام وعرض ادب وسپاس ازشما
      درخصوص مشكل شما درپرونده كيفري كلاهبرداري
      شما ازشركت استعلام حضور درزمان تعيين شده مكان وزمان وقوع جرم را اخذنماييد
      همچنين پرينت ازحساب بانك رفاه وتاريخ ان راهم اخذنماييد
      همانطوركه ميدانيد اصولا پروندهاي دعاوي كيفري نيازبه حضور وكيل كيفري كار و وكيل مربوطه مطالعه پرونده دقيق بايدداشته باشند جرم كلاهبرداري الكترونيك متاسفانه شايع گرديده و تا پرونده شما مطالعه نگردد نظرقطعي نميتونيم داشته باشيم
      انچه كه مسلم است اصل بر بيگناهي وبرائت است مگر خلافش ثابت گردد
      مجازات اين جرايم بسته به ادله عليه متهم ومبلغ كلاهبرداري شده ورضايت شاكي به جزاي نقدي حبس وشلاق
      ميباشد
      درنهايت تصويه مينماييم قبل حضوردر
      مراحل دادسرا وكيل خبره مطالعه پرونده داشته باشند
      براي راهنمايي بيشتر ودقيقتر در دفترموسسه عدالت گسترحضور نماييد

  2. آیا در جرایم رایانه ای که در سطح گسترده صورت گفته و قبل از شکایت قسمت عمده پول برگشت داده شده . میتوان فقط تقاضای جریمه نقدی کرد و زندان نباشد. همکاری موثر در تحقیقات تاثیری دارد.

  3. با سلام بنده عضو هیات علمی دانشگاه هستم جهت ارتقا به دانشیاری اقدام کردم متاسفانه ایمیلی ناشناس با اسم مستعار به هیات ممیزه ارسال شده و با غرض ورزی و توهین به بنده سعی در جلوگیری از ارتقا نمودند بنده بعد از پیگیری ایمیل را از یکی از هیات‌ ممیزه دریافت کردم آیا می شود این‌ ایمیل را رد گیری نمود تا شخص ایمیل کننده مشخص شود ایا تنها باید از دادسرای آن منطقه اقدام کنم چه مدت طول میکشد مراحل آن چیست؟

  4. باسلام و خسته نباشید چند وقت پیش عکسی از بنده هم در اینستا و هم در تلگرام به چندتا ادمین ارسال شده ولی عکس مورد اخلاقی نداشته ولی با آبروی بنده بازی شده و یکی از ادمین ها اون عکس رو در کانال تلگرامی گذاشته فردای اون روز اون شخص اکانت تلگرام و اینستا گرامش رو پاک کرده اگه از طریق پلیس فتا اقدام کنم میتونن پیداش کنند؟؟ از ادمین گروه هم میتونم شکایت کنم؟؟ باتشکر

    1. باسلام
      باتوجه به سوال شما موکل گرامی به صورت کوتاه میتونیم پاسخگوباشیم
      همانطورکه میدانید سرور تلگرام واینستا در خارج ازایران است واینکه ارائه اطلاعات کاربرخود رادراختیارما قراربدهدامکان پذیرنیست مگراینکه اسکرین شات از کلیه صفحات مورد جرم داشته باشید ولی اینستا وکانال های که ادمین دارند اصولا یک حساب کاربری وبانکی دارند وقابل رهگیری واستعلام میباشد واین امکان برای شکایت شما از ادمین این کانال ها وجودارد
      ابتدا طرح شکایت دردادسرا داشته باشید سپس مقام محترم قضایی برای تحقیقات پرونده رابه پلیس فتا ارجاع می دهند.
      موفق باشید

  5. سلام ابلاغیه برام اومده از دادسرا اتهام انتسابی اتهام دسترسی غیر مجاز به داده ها و کسی ک از من شکایت کرده صاحب پکیج بوده و امروز پلیس فتا به من زنگ زد و گفت چطوری پکیجو بدست اوردی درحالی که پکیج ب صورت گسترده از قبل در کانال ها قرار داده شده و ایشون از من شکایت کردن من چ مدرکی میتونم داشته باشم ک کار من نبوده

  6. سلام.وقت بخیر
    چندروز پیش یکی به من پیا‌م داد و ۲تا ترفند کار با اینستاگرام خواست(کاره من خدمات شبکه مجازی و… هست و ایشون هم شماره منو از دیوار پیدا کرده بودند)
    ترفند هاهم جمه کردن سکه و ساخت اکانت فیک بود.
    من این روش هارو روزانه به بالا ۵ ۶ نفر میفروشم و کسی مشکلی نداره ولی این اقا الان میگه که کار نمیکنه روشا و پولمو بده.
    تهدید به شکایت میکنه
    کلا مبلغش ۲۵۰ تومن بوده و به حساب خودم ریخته شده
    میخواستم بدونم اگر شکایت کنه دستش به کجا بنده؟
    نتیجه میگیره و بازه زمانیش چقدره؟
    خرید و فروش خدمات اینجوری جرم نیست خودش که خودشونم به مشکل بخورن؟
    اخه هرکاری هم میگم بکنه برای اینکه جواب بگیره ۲ دقیقه بعدپیام میده میگه نشد)
    ممنون میشم سریع تر جوابمو بدید.

    1. سلام فیک یا هرچیزی که باعث سواستفاده میشه جرم هست وجرم انکاری شده،مجازات هم تعیین شده درقانون مجازات … توصیه میکنم پولش پس بدید و ازعلمتون درجهت کسب درآمد سازنده استفاده نمایید.
      باتشکرازنگاه شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا